Yritysryhmähanke – Puutuotteet markkinoille Varsinais–Suomesta käynnistymässä 1.2.

TutKi – hankkeen ja Varsipuu ry:n yhteistyön tuloksena Varsinais – Suomessa aloittaa markkinoinnin ja tuotekehityksen kehittämiseen painottuva neljän yrityksen ryhmähanke. Yritysryhmä on saanut myönteisen päätöksen Varsinais – Suomen Ely -keskukselta 20.12.2016 ja varsinainen käytännön toiminta aloitetaan helmikuun alussa 2017. Hankkeen hallinnoijana toimii seuraavat 2,5 vuotta alueen puutuotealan yritysten edunvalvojana jo 1990 luvun alussa perustettu Varsipuu ry. Yhdistys on toiminut etenkin Varsinais-suomalaisten puutuotealan yritysten edunvalvojana ja on tehnyt toimialan kehittämisyhteistyötä myös Metsäkeskuksen kanssa pitkään. Varsipuu ry tunnetaan laajemmin puualan yritysten keskuudessa INSTA 142 – visuaalisen lujuuslajittelun 5 – päiväisten koulutusten sertifioituna kouluttajana.

 
TutKi – hankkeen aloitteesta toteutettu yritysryhmän kokoaminen aloitettiin elokuussa 2016. Yritysryhmän yhteisten ja yrityskohtaisten kehittämistoimien suunnitelmat valmistuivat syksyn 2016 aikana. Yrityksiä oli tulossa mukaan ryhmään enemmänkin mutta rahoitussääntöjen perusteella osa yrityksistä oli aluerajausten perusteella tukikelvottomia. Varsipuu ry jätti hankehakemuksen paikalliseen Elyyn Turussa lokakuun lopussa 2016.

 
Puujalosteet markkinoille Varsinais – Suomesta hanke painottaa yritysten markkinoinnin etenkin vientimarkkinoinnin käytännön toimintaa. Hankkeen yhteisten ja osin yrityskohtaisten toimenpiteiden toteuttajaksi haettiin vientimarkkinoinnin kehittäjää julkisella haulla vuodevaihteessa. Hakemuksia tehtävään tuli runsaasti. Varsipuun ry hallituksen puheenjohtaja Harri Kumpulainen on päättänyt ehdottaa yhdistyksen hallitukselle tehtävään Niina Sjöholmia. Niinalla on pitkänlinjan käytännön kokemus puutuotteiden myynnistä ja markkinoinnista mm. Piispanristin Saha Oy:n toimitusjohtaja ajoilta. Toivotamme Niinalle onnea ja menestystä tulevassa tehtävässä.

 
Yrityskohtaisissa kehittämissuunnitelmissa painotetaan myös tuotekehitystä. Mm. tulevat Turun telakan laivatilaukset sekä saaristorakentaminen ovat puutuotealan yrityksille draiverina myös tulevaisuudessa Turun seudulla.

 
Panostukset markkinointiin ja tuotekehitykseen puutuotetoimialalla ovat perinteisesti olleet vaatimattomia. Asiakkaiden tarpeet ovat kuitenkin myös puutuotteiden osalta suuressa muutoksessa. Tuotteissa on oltava uusia ominaisuuksia, laatuun ja ympäristöarvoihin kiinnitetään enemmän huomiota. Perinteinen tuotantolähtöinen strategia ei enää riitä. On oltava lähempänä asiakkaan tarpeita.

 
Nyt käynnistyvä ryhmä on Varsinais-Suomen ensimmäinen yritysryhmähanke kautta aikojen. Olemme myös jatkossa TutKi – hankkeessa tukemassa yritysten oikeaa tekemistä ja sen tukemista siihen sopivalla rahoituksella myös muilla alueilla.

 

 

Comments are closed.