TS: Osaa rakennustuotteista uhkaa kesällä myyntikielto

Kotimaa | Turun Sanomat 04:49

 

Osa Suomessa valmistettavista rakennustarvikkeista uhkaa joutua kesällä myyntikieltoon. Syynä on se, että yritykset eivät ole heränneet ajoissa hakemaan tuotteilleen niin sanottua CE-merkintää. EU-maiden yhteinen laatumerkki CE osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän direktiivien vaatimukset ja että tuote on läpäissyt vaaditut testit. Merkintä tulee pakolliseksi rakennustarvikkeille heinäkuun alusta.

Valvovat viranomaiset ovat huolissaan, koska sertifiointeja ei ole haettu jonoiksi asti. Prosessi voi kestää tuotteesta riippuen jopa vuoden. Miniminä pidetään puolta vuotta. Alaa valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei osaa vielä sanoa, kuinka suuri osa yrittäjistä on laiminlyönyt asian. Tarkkoja lukuja saadaan vasta valvonnan alkaessa.

Suomen metsäkeskuksen RakPuuCe -hanke on osaltaan auttanut ja jatkaa puualan pienyritysten ohjausta CE -merkintään ryhmäkoulutuksin koko Suomen alueella. Viimeisen vuoden kuluessa on koulutettu jo yli 500 saha/höylä- sekä ikkunan/ovenvalmistajaa vaadittavan laadunvalvontajärjestelmän ja -käsikirjan laatimiseen ja suurin osa valmiiksi ottamaan CE -merkinnän käyttöönsä esim. tuoteryhmissä: massiivipuupaneelit, sisä- ja ulkoverhous- sekä lattialaudat.

Koko TS:n nettiartikkeli »»

Comments are closed.