Toimi ilmaston puolesta: KÄYTÄ PUUTA

Hiilen lähteiden vähentäminen – rakentamisen energiatehokkuus

Rakennusmateriaalien valmistukseen käytettävä energia muodostaa keskimäärin 22 prosenttia rakennuksen eliniän aikana kulutettavasta energiasta. Siksi on syytä kiinnittää huomiota sekä käytettäviin materiaaleihin että rakenteiden energiatehokkuuteen. Puiset rakenteet syntyvät pienemmällä energiamäärällä kuin mitkään muut tavanomaiset rakennusmateriaalit. Kasvavat puut yhdistävät yhteyttämällä ilmakehän hiilidioksidin ja maaperän veden orgaaniseksi materiaaliksi.

 

Muiden materiaalien korvaaminen puulla

Koska puun tuotanto ja jalostus on erittäin energiatehokasta, puutuotteiden hiilijalanjälki on vähäinen. Puulla voidaan lisäksi usein korvata teräs, alumiini, betoni tai muovi, joiden valmistus vaatii runsaasti energiaa.

Useimmiten puun jalostukseen ja kuljetukseen tarvitaan vähemmän energiaa, kuin puihin varastoituu yhteyttämisessä. Jokainen muita rakennusmateriaaleja korvaava puukuutiometri  vähentää ilmakehän hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 1,1 tonnia. Jos tähän lisätään puuhun varastoitunut hiilidioksidi (0,9 tonnia), jokainen puukuutiometri sitoo keskimäärin kaksi tonnia hiilidioksidia. Jos Euroopan puutalokanta kasvaa 10 prosenttia, syntyvillä hiilidioksidipäästöillä voitaisiin kattaa noin 25 prosenttia Kioton pöytäkirjan edellyttämistä vähennyksistä.

Lue Puuinfon suomentama tiedote tästä

Comments are closed.