Viimeisimmän faktatiedon mukaan rahtina sahattu puutavara ei tarvitse CE -merkintää, kun sitä käytetään kantavissa rakenteissa. RakPuuCe -hanke on tähänkin mennessä näin asian koulutetuille ilmaissut, mutta kuitenkin pienellä varauksella. Vahvistusta asialle tuli esiin CEN/TC 124:n kansallisen tukiryhmän kokouksessa 6.5.2013, jossa olivat mukana edustajat seuraavista organisaatioista: Rakennusteollisuus RT, Metsä Wood, Ympäristöministeriö, Woodvalue, Finotrol Oy, Kiilto Oy, Puuinfo ry, Sahayrittajat ry, Versowood Oy, Rakennustuoteteollisuus RTT
Kokouksessa keskusteltiin myös rahtisahauksesta ja CE-merkintävapaudesta ja todettiin seuraavaa:
Rahtisahauksella tarkoitetaan asiakkaan omista tukeistaan sahaamaa tai sahauttamaa puutavaraa, jota asiakas käyttää rakentamiseen. Tukit voidaan sahata rakennuspaikalla tai kuljettaa kiinteälle sahalle jalostettavaksi. Tukkien ja sahatavaran omistus säilyy koko ajan samalla henkilöllä.
Luonnollisesti rakennustyömaan vastaavat sekä rakennustarkastajat voivat perustellusti vaatia kantavan sahatavaran lujuusluokan todistamista pätevästi. Lujuuslajitellun ja -leimatun sahatavaran käyttö kantavissa rakenteissa on ollut pakollista jo vuodesta 2001 alkaen. Jostain syystä Rakennusmääräyskokoelma B 10:ssä mainittua määräystä ei joka paikkakunnan tarkastajat ole vaatineet. Lujuusluokan voi puutavaraan merkitä sertifioidun lujuuslajittelukurssin hyväksytysti suorittanut ja oman leimaustunnuksensa viideksi vuodeksi kerrallaan saanut henkilö. Tärkeää on huomata tässä vaiheessa, että näin tuotettua ja lujuusluokalla merkittyä sahatavaraa ei missään tapauksessa saa myydä eteenpäin. Myytävällä lujuuslajitellulla sahatavaralla pitää aina olla CE -merkintä.
Comments are closed.