Panu Kaila puhui voimakkaasti terveellisen asuinrakentamisen puolesta Kustavin saaristotapahtumassa

Kustavin Lootholman saaristotapahtuman lauantain pääesiintyjä Talotohtori Panu Kaila keräsi 50 kuulijaa luennolleen tapahtuma- ja esittelyhalliin. Professori Kaila kertoi kansantajuisesti esimerkiksi vanhojen talojen lämmöeristävyyden parantamisesta hyvin yksikertaisilla ja halvoilla ”jipoilla”. Edelleen hän oli huolissaan nykyisestä pyrkimyksestä erittäin paksuihin eristekerroksiin uudisrakennuksissa – riskit tulevat olemaan valtavat.

Jo tälläkin hetkellä saamme lukea lähes viikoittain esiin tulevista homeongelmista. Kaikki nämä huonosta rakentamisesta ja epäkelvoista rekennusmateriaaleista johtuvat ongelmat pystyttäisiin välttämään huolellisuudella ja oikeiden materiaalien valinnalla. Hengittävillä rakenteilla on useissa maissa tehtyjen tutkimusten perusteella saavutettavissa esimerkiksi parempi sisäilman laatu kuin termospullorakenteilla.

Metsäkeskuksen puutuotehanke tarjoaa halukkaille Panu Kailan esitelmän tässä linkissä »»»

– Olisiko aika ihmisten ryhtyä vaatimaan terveellistä rakentamista ja perustaa kansanliike asian edistämiseksi, tuumaili Panu Kaila erinomaisen luentonsa päätteeksi. Vinkiksi talotohtori esitteli Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman K3-talot, 2010 -projektin, jossa kaikkien halukkaitten käyttöön tarjotaan ilmaiseksi käytettäväksi kuvat ja suunnitelmat terveellisten talojen toteuttamiseksi. Perusteemoina K3 -taloissa ovat laatu – helppohoitoisuus – pitkäikäisyys – asumisterveys; hengittävät rakenteet ja luonnollinen ilmanvaihto. Esimerkkimallit täyttävät vuoden 2012 määräykset ja niitä voi muokata mieleisekseen esimerkiksi räystäitä pidentämällä.

Comments are closed.