Norjalaisten puurakentajien päätä ei huimaa!

Norjan Kirkenäsiin suunnitellaan peräti 20-kerroksen puutaloa. Lue tästä norjankielinen linkki. Näin ollen ei ehkä Suomen olosuhteissa liene järkevää kilpailla, kuka rakentaa Suomen korkeimman puukerrostalon. Puutuotehankkeenvetäjän mielestä Suomessa hyvin riittää pitäytyminen 2 – 4 kerroksisissa puurakentamisen uudiskohteissa, missä puu on varmasti kilpailukykyinen moderneilla järjestelmillä.

Ennakkotietojen mukaan tulevat palomääräykset helpottavat puurakenteille ennen asetettuja rajoituksia ja näin parantavat sen kilpailukykyä merkitsevästi. Puurakentamiselle on valmistumassa myös oma PES -järjestelmänsä, mikä luo yhteensopivat standardit rakentamiselle ja rakennusosille betonirakentamisen vuosikymmeniä käytössä olleen Bes -järjestelmän tapaan.

Ehkä jo lähitulevaisuudessa voidaan betonikerrostalojen lisäeristäminen ja ulkoverhous toteuttaa puurakenteisena. Olisi hienoa nähdä myös, milloin suomalaisen betonikerrostalon päälle rakennetaan puine lisäkerros tai tasakatolle syntyisi vaikka parin hirsitalon miljöö pihoineen.

Comments are closed.